Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

BEHÖVER MAN ÄTA KOSTTILLSKOTT OCH FUNKAR SUPERMAT?

Min mamma frågade mig om varför jag bland annat tog spirulina shots på morgonen och om det verkligen hjälpte att ta extra ”tillskott”. Hon undrade också om jag märkte någon skillnad på att äta så kallade ”superfoods”. Ni som har följt mig genom åren vet att jag har ätit ”ren mat” ganska länge och att min kost såg väldigt väldigt annorlunda ut för några år sedan.

Idag vet man att våra jordar inte längre är lika rika på näring och att det i sin tur påverkar odlingarna, också de ekologiska. Det kan exempelvis vara så att samma mängd grönsaker idag inte ger samma mängd näring som för bara 30-40 år sedan. Att vi idag ofta behöver äta större mängder, för att få i oss det samma.

Vidare tror jag att det viktigaste handlar om att testa sig fram till vad som passar en själv, som jag tidigare nämnt. För det som funkar för mig kanske inte alls funkar för dig. För mig tog det många år att rätta ut mina magproblem, men också att göra något åt det förfärligt dåliga immunförsvaret som jag hade.

Min personliga åsikt. Tror absolut att de flesta sjukdommar idag bror på just svagt immunförsvar (i magen) och inflammationer i kroppen, som mer än ofta är direkt länkade till dåliga vanor gällande kosten/livsstilen.

Idag lever många människor med samt (accepterar) dessa ”magproblem” och andra smärtor i kroppen som en del av vardagen. De tillåter sig själva att leva med den invanda rutinen att knäppa upp byxorna på eftermiddagen (á la ballog-mage), för att sedan upprepa samma sak dagen efter? Så var det i alla fall för mig.

Personligen märkte jag definitivt skillnad när jag började äta rent vegetariskt (i mitt fall i stort sett helt vegansk 90% av tiden), fritt från gluten, mejeriprodukter, mer ”supermat” samt olika typer tillskott som Magnesium, C-vitamin, D-Vitamin, B12 med flera, beroende på årstid m,m. Jag valde dock tidigt att inte kalla mig för ”vegan”, utan att leva samt lära en livsstil jag trodde på utan fängslande ramar. Sedan gjorde jag en hel del tester längs vägen, för att se vad just min kropp behövde mer/mindre av. Något jag alltid rekommenderat till andra att också göra, för att bli mer säkra på sitt personliga behov.

Jag vill tro att det inte var anden i flaskan som gjorde mig frisk, utan att det faktiskt var mina aktiva hälsoval som tog mig dit. För jag var konstant sjuk för några år sedan, konstant. Jag var förkyld och blev sjuk var och varannan månad. Så fort jag stod bredvid någon som var lite sjuk, tog det inte lång tid innan jag låg i sängen. Idag har jag varit helt frisk i snart 4-5 år, vilket är fantastiskt!

Jag brukar säga så här. 

1. Äter man dagligen en allmänt näringsfattig kost (här ingår enligt mig större mängder rött kött/socker/halvfabrikat) och piffar till gröten då och då med lite gurkmeja (aka trendig superfood) – är sannolikheten extremt liten att det faktiskt gör någon skillnad för hälsan i det stora hela.

2. Lite är bättre än inget. Säger vissa. Och ja, det kan jag hålla med om till viss del. Men som sagt, om kosten till 95% består av näringsfattigt innehåll så måste man också vara realistisk och inte tro att de sista 5%:en ”Supermat” kommer göra någon större skillnad. Men visst kan det vara positivt att lägga till nya råvaror, då det i längden kan leda till att man ersätter till det bättre.

3. Märker jag skillnad på att ta en spirulina shot en gång i månaden? Troligen inte. Om jag gör det varje dag i kombination med extra vitaminer/mineraler samt en ren näringsrik kost och en allmänt hälsosamt livsstil? Absolut. Märker man någon skillnad om man använder tandtråd en gång i månaden, eller om man gör det varje dag? Om man tränar en gång i månaden, eller 2-3 gånger i veckan? Lite så kan man tänka…..

Consistency is the key. I allt vi gör. När vi underhåller positiva beteenden, ser vi den verkliga skillnaden. Balansen måste vi själva skapa, kunskapen måste vi själva skaffa. Så mitt svar är ja. Jag tror att de allra flesta idag behöver extra boost och hjälp i kosten, inte minst behöver vi lära känna oss själva bättre och lära känna varningssignalerna från kroppen. Och ta dem på allvar.

Och hörrni. Är man tveksam till acai pulver och allt sådant kan man hitta en massa supermat i den nordiska naturen! Det finns så otroligt mycket mer att skriva om, men jag tror vi sätter en punkt där och fortsätter på tråden en annan gång!

Här kan ni se några tillskott som är med i mina dagliga rutiner för tillfället. Olika årstider, situationer gör att mina kosttillskott ändras – men jag går nästan aldrig utan att boosta insidan med extra näring. 


Please use google translate, here (click). ♥

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

  senaste från Hälsa

  Sassa Aslis webbshop
  Dölj
  metro mode weekly

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

  Mode
  Tyra-Stina Wilhelmsson
  Hälsa
  Joanna Swica
  Mode
  Paulina Forsberg
  Lifestyle
  Marie Serneholt
  Lifestyle
  Elin Johansson
  Hälsa
  Fannie Redman
  Hälsa
  Sassa Asli
  Lifestyle
  Tess Montgomery
  Mode
  Emma Danielsson
  Lifestyle
  By Momo
  Hälsa
  Jenny Sunding
  Lifestyle
  Susanne Barnekow
  Lifestyle
  Cassandra Lundgren
  Home
  Jannike Ebbing
  Home
  34 kvadrat
  Lifestyle
  Henrietta Fromholtz
  Lifestyle
  Makeup by Lina
  Mode
  Fanny Ekstrand
  Hälsa
  Josefines Yoga
  Mode
  Pamela Bellafesta
  Hälsa
  Foodjunkie
  Mode
  Mathilda Weihager
  Man
  Niklas Berglind