Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

HEADSTAND – SALAMBA SIRSASANA / HUVUDSTÅENDE

yogi
Salamba Sirsasana också kallad för huvudstående, är en position som utförs upp och ner.
Alltså en inversion, som kommer med många fördelar. Också en asana (position) som ser mycket svårare ut än vad den egentligen är, men kan ska inte bli lurad och testa utan att man vet vad man gör. Då det också kan leda till skada. Det är alltså väldigt viktigt att asanan för nybörjare utförs under säkra omständigheter, delvis under en yogalärares uppsyn. Detta är alltså inget man bara gör helt utan uppvärmning, utan kroppen behöver varsamt förberedas. Det är också därför inversions kommer i det avslutande skedet av yogaklasserna, för att förbereda kroppen för den sista delen, nämligen Savasana. Huvudstående är en asana som när den är rätt utförd, är ett kraftfullt verktyg för ökat välbefinnande. 

Personligen är det här en av mina absoluta favorit positioner, jag älskar känslan av att vara upp och ner. Tycker också att det förbättrar kroppskännedomen och förmågan att fokusera bättre. En riktig booster! 

Modifikationer som du kan göra

 • Börja med att bli van vid övningen genom att endast ha huvudet i marken och sakta lyfta upp rumpan mot taket, samtidigt som tårna är i marken och knäna något böjda.
 • Känn tryggheten av att göra positionen mot en vägg. När du sakta men säkert blivit mer van vid att befinna dig upp och ner, kan du sakta börja testa känslan av att släppa upp ett ben i taget.
 • På en yogaklass kan du be din lärare stå bakom dig som en ”vägg” samt hjälpa till att få upp dina höfter.

Fördelar som positionen kan bidra med

 • Kan förbättra ditt fokus samt koncentration
 • Stärker axlar, bål och ryggrad och ger en bättre kroppskännedom
 • Det är en boost för självförtroendet, genom att göra något vi vanligtvis inte gör längre som vuxna, att leka och befinna oss upp och ner
 • Förbättrar blodflödet till hjärnan


Vi spenderar så mycket tid sittandes och på våra ben att jag tror att lite tid upp och ner verkligen kan göra susen för humöret och vår hälsa! Ofta när vi blir äldre försvinner gärna vårt barnasinne, men med yogan och den ”lekfulla” delen av praktiken återuppväcks denna sidan hos oss. Det påminner i alla fall mig om att jag är så gammal som delvis min ryggrad är, men också hur jag väljer att se och tänka om mig själv.

 

Namaste ♥


 

Salamba sirsasana (headstand), is a position which is performed upside down. This is an inversion, which comes with many benefits. Also an asana (position) that looks much more difficult than it really is. It’s therefore very important for beginners to performe it under safe conditions,  I would suggest having a yoga teacher present. So this is not something you just do without warming up, the body needs to be prepared. This is also why inversion are in the final stage of the yoga classes, to prepare the body for the last part, Savasana.

Headstand is an asana which when performed correctly, is a powerful tool for increased well-being. Personally, this is one of my favorite positions, I love the feeling of being upside down. I also believe that it improves our body awareness and the ability to focus better.

Modifications that you can do

 • Start with getting used to the asana by only having your head on the ground and slowly lifting up your butt towards the ceiling, while your knees are slightly bend and toes are grounded on the floor.
 • Feel the security of performing the position against a wall. As you slowly become more accustomed to be upside down, you can slowly begin to explore the feeling of letting up one leg at a time.
 • In a yoga class, you can ask your teacher to stand behind you as a ”wall” and help bring up your hips.Benefits from this position
 • Can improve your focus and concentration
 • Strengthening shoulders, core and spine and give a better body awareness
 • It’s a self-confidence boost! Practicing something we usually do not do anymore as adults, to play and get upside down
 • Improves blood flow to the brain

I truly believe that it’s good for both our mental and physical health to play more! Often when we get older our ”playfulness” disappears, but with yoga we can bring it alive again. It sure do remind me that I am as old as my spine and also that age is how I choose to see and think about myself.

Namaste ♥

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

  senaste från Hälsa

  Sassa Aslis webbshop
  Dölj
  metro mode weekly

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

  Mode
  Tyra-Stina Wilhelmsson
  Hälsa
  Joanna Swica
  Mode
  Paulina Forsberg
  Lifestyle
  Marie Serneholt
  Lifestyle
  Elin Johansson
  Hälsa
  Fannie Redman
  Hälsa
  Sassa Asli
  Lifestyle
  Tess Montgomery
  Mode
  Emma Danielsson
  Lifestyle
  By Momo
  Hälsa
  Jenny Sunding
  Lifestyle
  Susanne Barnekow
  Lifestyle
  Cassandra Lundgren
  Home
  Jannike Ebbing
  Home
  34 kvadrat
  Lifestyle
  Henrietta Fromholtz
  Lifestyle
  Makeup by Lina
  Mode
  Fanny Ekstrand
  Hälsa
  Josefines Yoga
  Mode
  Pamela Bellafesta
  Hälsa
  Foodjunkie
  Mode
  Mathilda Weihager
  Man
  Niklas Berglind